Woordenboek

Aambeien Aambeien (hemorroïden) zijn spataders aan de binnenkant of de buitenkant van de anus. Als er klonters of scheurtjes in zitten, kunnen ze veel pijn doen.
Indien de pijn te groot is of indien er bloedverlies is, best de huisarts raadplegen!
Anale seks veroorzaakt geen aambeien. (zie o.a. Hemorroïden)
Aars Anus. De anus is de uitgang van het darmkanaal waarlangs de stoelgang naar buiten komt. De anus is een heel gevoelig plekje. Strelen of likken (mits goede hygiëne) ervan kan deugd geven. Iets inbrengen kan ook, maar voorzichtig en traag en met glijmiddel. (zie o.a. Seks, anale)
Abortus Is het afbreken, het definitief stoppen van de zwangerschap, niet het (even) onderbreken van een zwangerschap. De baarmoeder wordt geheel leeg gemaakt, het bevruchte eitje, de foetus wordt verwijderd. Dat gaat samen met bloedverlies.
(zie o.a. Zwangerschapsafbreking en Zwangerschapsonderbreking)
Actief Zie Rol, actieve en Rolverdeling en Rolverdeling, problemen.
ADHD Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Komt voor bij kinderen en volwassenen. Kenmerken zijn o.m. moeilijke concentratie, sterke impulsiviteit en hyperactiviteit.
Afasie Niet meer spreken, bijvoorbeeld na een hersenletsel.
Afrodisiacum Liefdesmiddel. Aphrodite was bij de Grieken de godin van de liefde. Een afrodisiacum zou zorgen voor meer zin in seks en voor betere 'prestaties' maar over het algemeen is er alleen maar een placebo-effect, d.w.z. het gedacht dat het middeltje (kortdurend) helpt. (zie o.a. Liefdesmiddel en Liefdesdrank)
Aftrekken Met de hand over de penis wrijven tot er een zaaduitstorting komt, heet aftrekken. De hand beweegt over de penis (= de schaft) van de buik naar de top van de penis (= de eikel) met de nodige druk om daarna met iets minder druk terug te bewegen in de richting van de buik. Het heet 'aftrekken' maar veel mannen vinden de beweging naar de buik iets leuker dan de beweging van de buik af. (zie o.a. Masturberen en Melken en Penisschaft en Eikel)
Agressiviteit Kwaadheid, woede, het niet respecteren van andermans grenzen, het aanrichten van schade aan een ander.
Amazone Paardje rijden. Seksstandje waarbij de man op zijn rug ligt, terwijl de vrouw op hem zit. (zie o.a. Paardje rijden)
Ambivalentie Tegenstrijdige gevoelens hebben ten opzichte van iets of iemand.
Amenorroe Amenorroe (uitspreken: 'amenoree') is niet (meer) ongesteld worden, geen menstruatie (meer) hebben.
Anejaculatie Geen ejaculatie kunnen hebben, toch niet wakker.
Anilingus Rimmen. Het likken van de anus. Het likken van de anus is niet zonder risico. (zie o.a. Rimmen en Seks, anale)
Anorgasmie Geen orgasme hebben.
Nog geen orgasme kunnen hebben, is normaal bij meisjes die nog weinig ervaring hebben met seks.
In therapie kunt u leren hoe een orgasme te bereiken. (zie o.a. Orgasme, geen)
Anticonceptie Anticonceptie is het voorkomen van zwanger worden.
Een vrouw kan altijd zwanger worden, ook de eerste keer en ook van één keer!
Anusballetjes Balletjes op een draad die men in de anus kan brengen om ze er tijdens het orgasme uit te trekken en zo het orgasme te vergroten.
Apneu Ademstilstand. Kan voorkomen tijdens de slaap. (zie o.a. Slaapstoornis, Inslaapstoornis, Doorslaapstoornis)
Areola
Tepelhof. Het donker gekleurde gebied rond de tepel. Het is soms groot, soms klein. Soms groeien er wat haartjes op. De spiertjes die er liggen trekken samen bij koude of opwinding en maken de tepel stijf. (zie o.a. Tepelhof)
Assertiviteit Adequaat opkomen voor eigen mening, eigen waarden en normen zonder de eigenwaarde van anderen in het gedrang te brengen. Verlegen mensen hebben het daar moeilijk mee omdat ze conflictsituaties uit de weg gaan.
Apraxie Het onvermogen om doelbewuste handelingen uit te voeren.
Autogene training Lichaamsgerichte therapie waarbij wordt geconcentreerd op rust en ontspanning en geleerd wordt die te voelen in ledematen en organen.
Automutilatie Zelfverminking.
Automutileren Zichzelf met opzet verwonden.
Baarmoeder Uterus.· Een peervormig orgaan, ongeveer een vuist groot dat in de onderbuik van de vrouw ligt tussen de darm en de blaas en waarvan de hals in de top van de vagina zit. Bovenaan de baarmoeder is er links en rechts een eileider met een opening tot dicht tegen de eierstokken. Een bevruchte eicel komt in de baarmoeder en kruipt er in de wand om er te groeien tot een kindje. (zie o.a. Uterus en Baarmoederhals en Baarmoederwand en Eileider en Eierstok)
Baarmoederhals De opening van de baarmoeder die in de vagina uitkomt. Baarmoederhalskanker is frequent maar kan nu worden voorkomen. De hals van de baarmoeder laat zaadcellen door maar geen microben. Het opengaan van de baarmoederhals duurt (zeker bij een eerste bevalling) een hele tijd en het is daardoor dat een bevalling lang duurt.
Baarmoederwand Binnenkant van de baarmoeder.
Balzak Scrotum. Balzak van de man waarin de twee teelballen zitten. Die moeten buiten het lichaam hangen omdat ze geen goede zaadcellen maken als hun temperatuur te hoog is. Daarom moeten spataders rond de teelbal worden verwijderd. Daarom ook is de huid van de balzak wat donker: als de mens nog naakt rondliep beschermde die donkere kleur tegen de warmte van de zon. Eigenlijk zijn het twee aan elkaar gegroeide zakjes waarvan de gerimpelde huid altijd in beweging is. (zie o.a. Scrotum)
Bedplassen 's Nachts niet kunnen ophouden van urine.
Beffen Likken van de vulva. (zie o.a. Likken)
Bekkenbodem De bekkenbodem bevat allerlei spieren die de organen onderin de buik ondersteunen. Deze bekkenbodemspieren spelen een rol bij seks en bij de controle van urine en ontlasting.
Bekkenbodemspieren kunnen getraind worden door middel van speciaal hiervoor uitgewerkte oefeningen. (zie o.a. Kegeloefeningen)
Bekkenbodemspieren De bekkenbodemspieren zijn die spieren die men gebruikt om een plas op te houden. Tijdens het orgasme trekken deze spieren samen. Training van deze spieren is dan ook belangrijk. (zie o.a. Kegeloefeningen)
Besnijdenis, man Het wegsnijden van de huid die de top van de penis (de eikel) bedekt. Om religieuze redenen of omdat het te nauw is en niet gemakkelijk over de eikel kan schuiven wat pijnlijk is. (zie o.a. Preputium en Velletje en Eikel)
Besnijdenis, vrouw Vrouwenbesnijdenis is het verminken van de vulva. Het gebeurt meestal tijdens de puberteit. Het kan gaan van een sneetje in de clitoris, naar het verwijderen van clitoris en binnenste schaamlippen. Ook worden de buitenste schaamlippen vaak weggesneden en aan elkaar genaaid, met een klein gaatje over voor het afvloeien van urine en menstruatiebloed. De fysische en psychische ravage die daardoor wordt aangericht is enorm.
Bindingsangst Extreme angst je vrijheid te verliezen wanneer je een relatie aangaat. Iemand met bindingsangst kan niet echt intiem zijn.
Binge-drinking Comazuipen. Deze vorm van alcoholmisbruik kan leiden tot onmiddellijke zware ziekte van pancreas en lever en zelfs tot onmiddellijke dood.
Bio-energetica Een lichaamsgerichte psychotherapie.
Biofeedback Terugkoppeling van lichaamssignalen. In therapie lichaamsgewaarwordingen leren voelen waarvan men zich tot dan toe niet bewust is.
Black-out Hersenstoornis waarbij men zich niet kan herinneren wat er gebeurd is. Dikwijls het gevolg van een hevige emotie.
Bloosangst Extreme angst om in het contact met anderen te blozen.
Bloosangst Angst hebben dat men zal blozen als men dat echt niet wil. Goed met hypnotherapie te behandelen. (zie o.a. Blos en Hypnotherapie)
Blos Gezond kleurtje op de wangen. Kan heel vervelend zijn als schaamrood ongewild optreedt. Dan wordt men uiteindelijk angstig dat het telkens opnieuw zal gebeuren. (zie o.a. Bloosangst)
Body Mass Index Afgekort BMI. Het gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in meter in het kwadraat. (zie o.a. Quetelet-index, Anorexia nervosa)
Bodylanguage Lichaamstaal. (zie o.a. Lichaamstaal)
Borderline Persoonlijkheidsstoornis op de grens tussen neurose (zie o.a. Neurose) en psychose. (zie o.a. Psychose) Borderline betekent letterlijk 'grens'.
Boulimia (bulimia) Terugkerende periodes van vreetbuien meestal gevolgd door braken.
Bradyfasie Langzaam, traag spreken.
Breezersletje Vroegrijp, dom en ordinair tienermeisje, gemakkelijk tot seks te verleiden. Drinkt zich in het weekend in het café vaak ladderzat.
Bukkake Soort groepsseks waarbij meerdere mannen ejaculeren over een geknielde vrouw (man). (zie o.a. Gangbang)
Burn-out Toestand van moeheid, lusteloosheid, emotioneel onevenwicht na langdurig onder spanning staan.
Butt plug Een butt plug dient om in de anus te stoppen om daarmee te proberen om het seksuele plezier te vergroten. Een butt plug is korter dan een dildo en heeft een smaller deel waardoor die in de anus blijft zitten. (zie o.a. Dildo)
Clitoris De clitoris, de kittelaar, de klit is een klein knopje dat bij vrouwen verborgen zit onder een klein kapje daar waar de kleine schaamlippen samenkomen, boven de schede en boven de plasopening. De clitoris prikkelen geeft veel deugd en uiteindelijk een orgasme, net zoals de eikel van de penis prikkelen bij mannen. De grootte van de clitoris speelt geen rol. (zie o.a. Kittelaar en Klit)
Cohabitatie Geslachtsgemeenschap. (zie o.a. Coïtus)
Coïtus Geslachtsgemeenschap. (zie o.a. Cohabitatie)
Coïtus interruptus Methode van geboorteregeling waarbij de man de penis uit de schede van de vrouw trekt net voor hij tot een zaadlozing komt.
Collocatie Verplichte opname in de psychiatrie.
Coma Volledig bewustzijnsverlies t.g.v. een levensbedreigende toestand.
Condoom Meervoud: condooms. Middel om zwangerschap te voorkomen. Belet dat zaadcel en eicel samenkomen. Er bestaan condooms voor mannen en condooms voor vrouwen.
Consensus Overeenkomst.
Constitutie Lichaamsbouw.
Conversie Een belangrijk lijden in het gemoed, in de psyché, komt naar buiten als lichamelijk iets niet meer kunnen. (zie o.a. Conversiestoornis)
Conversiestoornis Iets lichamelijk niet meer kunnen waarvan de oorzaak niet in het lichaam maar geheel in het gemoedsleven, in de psyché, moet worden gezocht. (zie o.a. Conversie)
Crisisinterventie Hulpverlening voor iemand die plots uit evenwicht is omwille van een belangrijke verandering of een ingrijpende levensgebeurtenis.
Cupmaat Worden weergegeven met een cijfer en een letter. Het cijfer is de omtrek van de borstkas in centimeters, gemeten vlak onder de borsten. De letter geeft de grootte van de borst weer, van AA tot G. De omtrek moet gemeten worden op de hoogte van de tepels. Is die 10 tot 12 cm groter dan de omtrek onder de borsten, dan is de cupmaat AA, voor 12 tot 14 cm is dat A, voor 14 tot 16 cm is dat B, voor 16 tot 18 cm is dat C, voor 18 tot 20 cm is dat D, voor 20 tot 22 cm is dat E, voor 22 tot 24 cm is dat F en voor 24 tot 26 cm is dat G.
Cyberseks Virtuele seks via het internet. Dus seks zonder enige vorm van fysiek contact. Deze soort seks kan een koppel ten goede komen of een koppel uit mekaar drijven.
Cystitis Blaasontsteking.
Dagdromen Vorm van vernauwd bewustzijn overdag, zonder te slapen. (zie o.a. Trance)
Darmspoeling Klysma, lavement. Het is het inbrengen van een vloeistof - lauw water - waarin soms een medicament is opgelost, in de darmen via de anus (zie o.a. Anus) Sommige mensen vinden het seksueel opwindend een darmspoeling te geven of te krijgen. (zie o.a. Klysmafilie) Een darmspoeling is nuttig om de darm te reinigen voor men anale seks heeft. (zie o.a. Klysma en Lavement)
Delinquent Dader, schuldige.
Dementie Aandoening waarbij het geheugen ernstig aftakelt. Vaardigheden die met denken te maken hebben takelen ook af.
Depressie Ernstige neerslachtigheid. Stemmingsstoornis. Niet te verwarren met 'een dipje hebben' of zich eens somber voelen. (zie o.a. Stoornis, bipolaire en Manie)
Desoriëntatie Het niet meer weten wie men is, waar men is, wat men is, welke dag het is.
Dildo Langwerpig seksspeeltje, lijkend op een penis, gemaakt uit verhard plastiek of latex of inox, dat gebruikt wordt tijdens het vrijen.
Dildo Een seksueel speeltje dat er meestal uitziet als een penis en best in de vagina wordt gebruikt en niet in de anus omdat het daarvoor te lang kan zijn en kwetsuren kan veroorzaken. (zie o.a. Butt plug)
Dissociëren Afsplitsen.
Diurna Overdag. (zie o.a. Enuresis diurna)
Doorslaapstoornis Stoornis in het slaapproces, veel te dikwijls wakker worden. (zie o.a. Apneu, Slaapstoornis, Inslaapstoornis)
Draagkracht De belasting die iemand aankan, fysiek of emotioneel. (zie o.a. Draaglast)
Draaglast De belasting die iemand moet dragen of verwerken, fysiek of emotioneel. (zie o.a. Draagkracht)
Drang Onvrijheid. Niet anders kunnen dan iets moeten doen. (zie o.a. Dwang)
Droom, natte Pollutie. 's Nachts tijdens het slapen een ejaculatie hebben. (zie o.a. Pollutie)
DSM IV Amerikaans handboek in de meeste landen gebruikt als standaard voor psychiatrische diagnostiek.
Dwang Onvrijheid. Niet anders kunnen dan iets moeten denken. (zie o.a. Drang)
Dyspareunie Pijn bij coïtus. Wordt gebruikt als het gaat over pijn bij de vrouw maar ook mannen kunnen pijn hebben bij coïtus. (zie o.a. Fimosis)
Egoïsme Eigenbelang.
Eierstok Vrouwelijk geslachtsorgaan waarin de eicellen gestockeerd zijn. (zie o.a. Ovarium).
Eikel Glans. Het topje van de penis dat bij onbesneden mannen bedekt is door de voorhuid maar wel bloot kan worden gemaakt. Het meest gevoelige deel van de penis.
Eileider Buisvormige verbinding tussen eierstok en baarmoeder. (zie o.a. Baarmoeder, Eierstok, Ovarium).
Ejaculatie Zaaduitstoting. (zie o.a. Zaaduitstorting) Ejaculatio in het Latijn. (zie o.a. Ejaculatio)
Ejaculatio Latijn voor ejaculatie, zaaduitstorting. (zie o.a. Ejaculatie, Zaaduitstorting)
Ejaculatio praecox Te vroege zaaduitstorting. Te snel klaarkomen van de man.
Endometritis Ontsteking van het endometrium. (zie o.a. Endometrium)
Endometrium Baarmoederslijmvlies.
Enuresis nocturna Urineverlies 's nachts.
Epididymis Bijbal van de man. Licht boven en achter de teelbal. (zie o.a. Epididymitis)
Epididymitis Ontsteking van de bijbal van de man. (zie o.a. Epididymis)
Erotiek Alles wat samenhangt met het vergroten van seksuele aantrekkingskracht, zin en genot. (zie o.a. Erotisme)
Erotisme Wat te maken heeft met erotiek. (zie o.a. Erotiek)
Ethiek Filosofie over het juist handelen van de mens op basis van een geheel van normen en waarden.
Euforie Grote opgewektheid.
Euthanasie Actieve levensbeëindiging op vraag van de patiënt.
Experiëntiële psychotherapie Psychotherapie waarbij de klemtoon ligt op het leren voelen van de eigen lichamelijke en emotionele gewaarwordingen om daaruit nuttige informatie te halen en die te gebruiken.
Familiale loyaliteit (zie o.a. Loyaliteit)
Fantasie, seksuele Door middel van gedachten seksuele zin en genot vergroten. (zie o.a. Fantasme)
Fantasme Seksuele fantasie. (zie o.a. Fantasie, seksuele)
Feces Stoelgang, uitwerpselen.
Fertilisatie in vitro Kunstmatige bevruchting in een proefbuis.
Fetisj Voorwerp dat bij iemand altijd zorgt voor seksuele opwinding. (zie o.a. Fetisjisme)
Fetisjisme Altijd door hetzelfde voorwerp, hetzelfde zien, hetzelfde horen, seksueel opgewonden raken en meestal ook alleen maar daardoor en door niets anders meer. (zie o.a. Fetisj)
Filosofie Wijsbegeerte.
Fimosis Vernauwing van de opening in de voorhuid zodat de voorhuid niet naar achter kan worden geschoven en dus de eikel van de penis niet volledig bloot kan worden gemaakt. (zie o.a. Dyspareunie)
Flashback Het plots herbeleven van een vroeger meegemaakte traumatische gebeurtenis.
Frigiditeit Helemaal niet seksueel reageren van een vrouw
Frustratie Emotie die er is als men zijn verwachtingen, verlangens, niet vervuld ziet.
Fugue Weglopen (van thuis of instelling).
Gangbang Groepsverkrachting. (zie o.a. Bukkake)
Gedragstherapie Psychotherapie waarbij de klemtoon ligt op het veranderen van het gedrag.
Gekrenktheid Frustratie.
Gen Onderdeel van een chromosoom dat erfelijk materiaal bevat.
Gesprekstherapie Psychotherapie waarbij de klemtoon ligt op het praten met de cliënt.
Gezinstherapie Psychotherapie waarbij elk lid van het gezin betrokken wordt en waarbij de klemtoon ligt op het verbeteren van de relaties tussen alle gezinsleden.
Gilles de la Tourette Tic syndroom dat meestal ontstaat op jonge leeftijd. Bewegingsstoornis. (zie o.a. Syndroom)
Groepspsychotherapie Groepstherapie. Psychotherapie met een groep cliënten samen die kunnen leren van elkaar.
Gynaecomastie De ontwikkeling van vrouwelijke borsten bij de man. Ontstaat tijdelijk tijdens de puberteit of later door medicatie, hormonen en ziekten. (zie o.a. Oestrogeen)
Hallucinatie Valse zintuiglijke waarnemingen ervaren: wat ervaren wordt, is er niet. (zie o.a. Hallucineren)
Hallucineren Lijden aan hallucinatie. (zie o.a. Hallucinatie)
Hemorroïden Aambeien (hemorroïden) zijn spataders aan de binnenkant of de buitenkant van de anus. Als er klonters of scheurtjes in zitten, kunnen ze veel pijn doen.
Indien de pijn te groot is of indien er bloedverlies is, best de huisarts raadplegen!
Anale seks veroorzaakt geen aambeien. (zie o.a. Hemorroïden en Seks, anale)
Hospitalisatie Ziekenhuisopname.
Huiselijk geweld Mishandelen van de partner, de kinderen, de ouders of de grootouders. (zie o.a. Kindermishandeling en Oudermishandeling)
Hyperseksualiteit Steeds grotere toename van (meestal steeds meer soorten) seksueel getint gedrag met stilaan minder en minder genot ervan en waaronder al de rest in het leven lijdt. Seksverslaving. (zie Seksverslaving)
Hypertonie Verhoogde spierspanning. (zie o.a. Hypotonie)
Hypnose Toestand van concentratie en ontspanning waarin creativiteit en probleemoplossend vermogen toenemen en ook de gevoeligheid voor suggesties. (zie o.a. Hypnotherapie)
Hypnose, zelfhypnose Zichzelf onder hypnose brengen. (zie Hypnose en Hypnotherapie en Trance)
Hypnosis Zie Hypnose.
Hypnotherapie Psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose om te zorgen voor veranderingen in gedrag of gevoelens. nemen toe. Met hypnose nemen ontspanning en suggestiviteit toe. Therapiedoelstellingen kunnen op een aangename, ontspannende manier worden bereikt omdat suggesties tot blijvende verandering gemakkelijker in het onderbewuste kunnen worden opgenomen. (zie o.a. Hypnose en Trance)
Hypotonie Verminderde spierspanning. (zie o.a. Hypertonie)
Hystericus Lijdt aan hysterie. Niet alleen vrouwen zoals men ooit dacht. (zie o.a. Hysterie)
Hysterie Psychische stoornis. Vorm van neurose. Gekenmerkt door o.a. kinderachtigheid, theatraliteit, onechtheid. (zie o.a. Neurose en Conversie) Het woord komt van het Griekse woord voor 'Baarmoeder' omdat men verkeerdelijk dacht dat alleen vrouwen aan hysterie konden lijden. (zie o.a. Hystericus)
Illusie Wat men waarneemt, interpreteert men verkeerd, meestal vanuit het eigen verwachtingspatroon.
Impotentie Erectiestoornis. De erectie is afwezig of te gering of verdwijnt te snel. (zie o.a. Impotentie, primaire en Impotentie, secundaire) De oorzaak daarvoor kan in het lichaam gelegen zijn maar is meestal elders te vinden. (zie o.a. Ochtenderectie)
Impotentie, primaire De erectie is nooit goed geweest. (zie o.a. Impotentie en Impotentie, secundaire)
Impotentie, secundaire De erectie was vroeger goed maar nu niet meer. (zie o.a. Impotentie en Impotentie, primaire)
Incontinentie Verlies van urine of feces.
Inslaapstoornis Stoornis in het slaapproces, moeilijk in slaap geraken. (zie o.a. Apneu en Slaapstoornis en Doorslaapstoornis)
Intoxicatie Vergiftiging, bijvoorbeeld door alcohol.
Jaloersheidswaan Waan gekenmerkt door het overtuigd zijn dat de partner ontrouw is. (zie o.a. Waan en Ontrouwwaan)
Jaloezie Afgunst.
Kegeloefeningen Speciaal uitgewerkte oefeningen voor het trainen van de bekkenbodemspieren. (zie o.a. Bekkenbodemspieren)
Kindermishandeling Het aanrichten van ernstige schade (fysiek, emotioneel, seksueel) aan minderjarigen door volwassenen. Verwaarlozing, geen medische verzorging bieden, een kind niet laten naar school gaan, zijn ook vormen van kindermishandeling. (zie o.a. Huiselijk geweld en Kinderverwaarlozing en Somatoneurose)
Kinderverwaarlozing Een kind onvoldoende steunen, onvoldoende beschermen, onvoldoende eten, drinken, warmte, aandacht, kortom onvoldoende liefde geven. (zie o.a. Huiselijk geweld en Kindermishandeling en Somatoneurose)
Kittelaar De kittelaar, de clitoris, de klit is een klein knopje dat bij vrouwen verborgen zit onder een klein kapje daar waar de kleine schaamlippen samenkomen, boven de schede en boven de plasopening. De kittelaar prikkelen geeft veel deugd en uiteindelijk een orgasme, net zoals de eikel van de penis prikkelen bij mannen. De grootte van de kittelaar speelt geen rol. (zie o.a. Clitoris en Klit)
Kleptomanie Onweerstaanbare drang tot stelen.
Klit De klit, de clitoris, de kittelaar is een klein knopje dat bij vrouwen verborgen zit onder een klein kapje daar waar de kleine schaamlippen samenkomen, boven de schede en boven de plasopening. De clitoris prikkelen geeft veel deugd en uiteindelijk een orgasme, net zoals de eikel van de penis prikkelen bij mannen. De grootte van de clitoris speelt geen rol. (zie o.a. Clitoris en Kittelaar)
Klysma Darmspoeling, lavement. Het is het inbrengen van een vloeistof - lauw water - waarin soms een medicament is opgelost, in de darmen via de anus (zie o.a. Anus) Sommige mensen vinden het seksueel opwindend een klysma te geven of te krijgen. (zie o.a. Klysmafilie) Een klysma is nuttig om de darm te reinigen voor men anale seks heeft. (zie o.a. Darmspoeling en Lavement)
Klysmafilie Seksueel opgewonden raken door het geven of krijgen van een lavement. (zie o.a. Klysma en Lavement en Darmspoeling)
Kopp Afkorting voor 'kinderen van ouders met psychische problemen'.
Kraamzuivering Bloedverlies na een bevalling. Duurt meestal twee tot vier weken.
Kut Vulva. Tussen de dijen uitwendig zichtbare vrouwelijke geslachtskenmerken. (zie o.a. Vulva)
Lactatie Borstvoeding.
Latex Soort kunststof, dikwijls gebruikt om seksuele opwinding te verhogen.
Lavement Darmspoeling, klysma. Het is het inbrengen van een vloeistof - lauw water - waarin soms een medicament is opgelost, in de darmen via de anus (zie o.a. Anus) Sommige mensen vinden het seksueel opwindend een lavement te geven of te krijgen. (zie o.a. Klysmafilie) Een lavement is nuttig om de darm te reinigen voor men anale seks heeft. (zie o.a. Darmspoeling en Klysma)
Libido Geslachtsdrift. Zin in seks.
Liefdesdrank Afrodisiacum. Liefdesmiddel. Aphrodite was bij de Grieken de godin van de liefde. Een afrodisiacum zou zorgen voor meer zin in seks en voor betere 'prestaties' maar over het algemeen is er alleen maar een placebo-effect, d.w.z. het gedacht dat het middeltje (kortdurend) helpt. (zie o.a. Afrodisiacum en Liefdesmiddel)
Liefdesmiddel Afrodisiacum. Liefdesdrank. Aphrodite was bij de Grieken de godin van de liefde. Een afrodisiacum zou zorgen voor meer zin in seks en voor betere 'prestaties' maar over het algemeen is er alleen maar een placebo-effect, d.w.z. het gedacht dat het middeltje (kortdurend) helpt. (zie o.a. Afrodisiacum en Liefdesdrank)
Likken Beffen is het likken van de vulva maar men kan natuurlijk ook de tepels, de penis, de eikel, de ballen en eigenlijk het hele lichaam likken. (zie o.a. Beffen)
Maîtresse Meesteres. Minnares. Bijzit. Buitenechtelijke vrouwelijke seksuele partner. (zie o. a. Minnares)
Manie Abnormaal verhoogde stemming, sterke euforie en dadendrang. (zie o.a. Stoornis, bipolaire en Depressie)
Masochisme Seksueel plezier beleven aan zelf pijn gedaan worden door de seksuele partner. (zie o.a. Sadisme, Sadomasochisme)
Masturbatie Zichzelf tot orgasme brengen. Seksueel genieten alleen met zichzelf. Seks met zichzelf. Zelfbevrediging. (zie o.a. Zelfbevrediging)
Megalomanie Grootheidswaan. Is soms een sublimatie van een minderwaardigheidscomplex.
Melken, borsten Masseren van borsten. Bij de vrouw kan dit een seksueel opwindend gevoel geven.
Melken, penis Melkende bewegingen maken over de penis door stevig klemmend over de penis te wrijven van de buik in de richting van de eikel en veel minder klemmend in de omgekeerde richting vinden veel mannen heel opwindend. (zie o.a. Aftrekken, Vuur maken)
Melken, prostaat Zie Prostaat melken.
Minnaar Buitenechtelijke mannelijke seksuele partner.
Minnares Maîtresse, meesteres. Bijzit. Buitenechtelijke vrouwelijke seksuele partner. (zie o. a. Maîtresse)
Misbruik, seksueel Elke seksuele handeling waartoe men (met geweld) verplicht of verplicht wordt.
Mutatie Verandering, wijziging in het erfelijk materiaal.
Nachtmerrie Heel angstige droom.
Neurose Verzamelnaam voor een aantal psychische stoornissen die tijdens de ontwikkeling van het kind ontstaan en later de volwassene parten spelen. Klassiek onderscheidt men pre-oedipale neurosen en oedipale neurosen. (zie o.a. Neurose, orale en Neurose, dwangneurose en Neurose, angstneurose en Obsessief-Compulsieve stoornis en Neurose, oedipale en Hysterie)
Neurose, dwangneurose Een psychische stoornis die zich uit in dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies). Deze stoornis wordt ook wel obsessieve compulsieve stoornis genoemd. (zie o.a. Obsessief-compulsieve stoornis en DSM-IV en Angststoornis).
Neurose, oedipale  
Neurose, orale  
New Age Levensbeschouwing ontstaan aan het eind van de twintigste eeuw.
Nocturna 's Nachts. (zie o.a. Enuresis Nocturna)
Obsessief-Compulsieve stoornis Een psychische aandoening. In DSM-IV beschreven als een angststoornis. (zie o.a. Neurose dwang en DSM-IV).
Ochtenderectie Stijfheid van de penis 's morgens bij het wakker worden o.a. door een volle blaas. Wijst niet altijd op zin in seks. Wijst er wel op dat alle lichamelijke voorwaarden om tot erectie te komen nog aanwezig zijn, dat het lichaam nog normaal werkt of kan werken. (zie o.a. Impotentie)
Oestrogeen Vrouwelijk geslachtshormoon. Geproduceerd in de eierstok. De puberteit begint als de productie van oestrogeen begint te stijgen. Oestrogenen worden vooral geproduceerd in de eerste helft van de menstruele cyclus en bereiden de baarmoeder voor op de komst van een bevrucht eitje. Ook mannen hebben oestrogenen. Ze kunnen bij jongens tijdelijk de borsten wat doen groeien. (zie o.a. Gynaecomastie)
Onmacht Onmogelijkheid tot het doen van iets wat men graag zou willen.
Ontologie Zijnsleer. Tak van de filosofie.
Ontrouwwaan Zie o.a. Waan en Jaloersheidswaan
Opwindingsstoornis, seksuele Seksuele stoornis waarbij naar seks wordt verlangd maar er geen seksuele opwinding komt.
Opportuniteit Gunstige omstandigheid.
Orchitis Ontsteking van een teelbal.
Orgasme man Seksueel klaarkomen van de man. Gaat samen met de zaaduitstorting, de ejaculatie. (zie o.a. Klaarkomen en Zaaduitstorting en Ejaculatie)
Orgasme vrouw Seksueel klaarkomen van de vrouw.
Orgasme, geen Anorgasmie. Geen orgasme hebben.
Nog geen orgasme kunnen hebben, is normaal bij meisjes die nog weinig ervaring hebben met seks.
In therapie kunt u leren hoe een orgasme te bereiken. (zie o.a. Anorgasmie)
Osteoporose Ziekte van het skelet gekarakteriseerd door een lage botmassa en een structurele afbraak van botweefsel.
Oudermishandeling Emotionele en/of fysieke mishandeling van ouders door kinderen. (zie o.a. Huiselijk geweld)
Ovarium Seksueel orgaan van de vrouw waar zich de eicellen bevinden. (zie o.a. Eierstok).
Paardje rijden Amazone. Seksstandje waarbij de man op zijn rug ligt, terwijl de vrouw op hem zit. (zie o.a. Amazone)
Paniek Toestand van totale ontreddering bij plotse angst.
Paranoia Waan waarbij men zich bedreigd of achtervolgd voelt.
Partnergeweld Geweld tussen partners, meestal fysiek. (zie o.a. Huiselijk geweld)
Passief Zie o.a. Rol, passieve en Rolverdeling en Rolverdeling, problemen.
Penis Geslachtorgaan, lid van de man.
Penispomp Hulpmiddel om penis in erectie te krijgen.
Penisschaft Het deel van de penis tussen de buik en de eikel. (zie o.a. Eikel)
Pessimist Iemand die alles somber bekijkt. Zwartkijker.
PLMS Periodic Leg Movement Syndrome.
's Nachts maken de benen - soms ook de armen - hevige, stampende bewegingen omdat er constant tintelingen te voelen zijn waardoor men veel wakker komt en nooit meer uitgerust geraakt. (zie o.a. Restless Legs)
Pollutie Natte droom. 's Nachts tijdens het slapen een ejaculatie hebben. (zie o.a. Droom, natte)
Polyneuritis Ontsteking van vele zenuwen.
Preputium Voorhuid. Bedekt de eikel van de penis.
Prikkeling Stimulatie.
Progesteron Vrouwelijk geslachtshormoon. Wordt door de eierstok geproduceerd, voornamelijk tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus en tijdens de zwangerschap. Dient vooral om een zwangerschap in stand te houden. (zie o.a. Oestrogeen)
Prostaat melken Met een vinger in de anus over de prostaat wrijven, geeft in eerste instantie het gevoel te moeten plassen. Het is een goede behandeling bij een ontsteking van de prostaat maar het wordt ook gebruikt als seksueel spelletje. Het heet 'melken' omdat er sperma vrijkomt uit de penis, zonder orgasme. Het spelletje bestaat erin 'orgasme te weigeren'. Maar men kan ook over de prostaat wrijven tijdens het masturberen en een aantal mannen vindt dat dit het orgasme heviger maakt.
Psychiater Dokter, gespecialiseerd in psychisch lijden.
Psychoanalyse Psychotherapie waarbij de klemtoon ligt op het door de cliënt verwerken van jeugdervaringen door vrijuit alles uit te spreken wat in hem opkomt.
Psycholoog Universitair, niet dokter, gespecialiseerd in psychisch lijden.
Psychomotoriek De coördinatie tussen de geest (psyché) en het bewegen (motoriek).
Psychose Psychiatrische aandoening waarbij het normale contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk weg is.
Psychosomatiek Lichamelijke stoornis waarvan de oorzaak geheel op gedeeltelijk in het gemoedsleven, in de psyché, moet worden gezocht en niet in het lichaam.
Psychotherapeut Gespecialiseerd in psychisch lijden en geschoold in één of meerdere methodes van de psychotherapie om dat lijden te verzachten of weg te nemen. (zie o.a. Psychoanalyse en Gedragstherapie en Systeemtherapie en Psychotherapie, lichaamsgericht en Hypnose en Gezinstherapie en Therapie, cognitieve en Relatietherapie en Seksuologie)
Psychotherapie Door middel van praten en soms oefeningen en huiswerk mensen helpen om zich beter in hun vel te voelen, om hun klachten te verminderen of weg te nemen, hun stemming te verbeteren en helpen om gelukkiger door het leven te gaan.
Pyromaan Lijdt aan pyromanie. (zie o.a. Pyromanie)
Pyromanie Onweerstaanbare drang om vuur te maken. (zie o.a. Pyromaan)
Quetelet-Index Het gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in meter in het kwadraat. (zie o.a. Body Mass Index en Anorexia nervosa)
Rebellie Weerspannigheid, opstandigheid.
Relatietherapie Psychotherapie waarbij de relatie tussen partners centraal staat en ze leren elkaar beter te begrijpen en hun communicatie (met en zonder woorden) met elkaar te verbeteren.
Restless legs 's Nachts maken de benen - soms ook de armen - hevige, stampende bewegingen omdat er constant tintelingen te voelen zijn waardoor men veel wakker komt en nooit meer uitgerust geraakt. (zie ook PLMS)
Rimmen Anilingus. Het likken van de anus, rimming. Een deftige term ervoor is anilingus. Het likken van de anus is niet zonder risico. (zie o.a. Seks, anale en Anilingus)
Rol, actieve Bij het vrijen is één van de twee de meer actieve en de andere de meer passieve maar die rollen kunnen wisselen tijdens één vrijpartij en best heeft men niet elke vrijpartij dezelfde rol. Wel is het zo dat sommige mensen veel meer genieten in de ene rol dan in de andere en dus een voorkeur hebben voor een bepaalde rol. Vroeger dacht men dat alleen de man de actieve rol mocht hebben: een 'deftige' vrouw was niet actief. (Zie o.a. Rol, passieve en Rolverdeling en Rolverdeling, problemen)
Rol, passieve Bij het vrijen is één van de twee de meer passieve en de andere de meer actieve maar die rollen kunnen wisselen tijdens één vrijpartij en best heeft men niet elke vrijpartij dezelfde rol. Wel is het zo dat sommige mensen veel meer genieten in de ene rol dan in de andere en dus een voorkeur hebben voor een bepaalde rol. Vroeger dacht men dat alleen de vrouw de passieve rol mocht hebben: een 'echte' man was niet passief. (Zie o.a. Rol, actieve en Rolverdeling en Rolverdeling, problemen)
Rolverdeling Bij het vrijen is één van de twee de meer actieve en de andere de meer passieve maar die rollen kunnen wisselen tijdens één vrijpartij en best heeft men niet elke vrijpartij dezelfde rol. Wel is het zo dat sommige mensen veel meer genieten in de ene rol dan in de andere en dus een voorkeur hebben voor een bepaalde rol. (zie o.a. Rol, actieve en Rol, passieve en Rolverdeling, problemen)
Rolverdeling, problemen Tijdens het vrijen namen mannen vroeger bijna altijd de actieve rol in en vrouwen de passieve. Vrouwen waren wel dikwijls heel actief in het verleiden vooraf. Er zijn nog altijd mannen en vrouwen die vinden dat de man altijd de meest actieve moet zijn of de enige actieve. Veel mannen durven niet passief zijn omdat ze vrezen dat dit niet mannelijk is. Veel vrouwen durven niet zo goed actief te zijn o.a. omdat ze bang zijn dat ze niet de juiste dingen zullen doen of zeggen. (zie o.a. Rol, actieve en Rol, passieve)
Rouw Verdriet na verlies van een geliefd persoon of dier of object.
Sadisme Seksueel plezier beleven aan het pijn doen van de seksuele partner. Plezier beleven aan het pijn doen van mens of dier. (zie o.a. Masochisme en Sadomasochisme)
Sadomasochisme Verzamelnaam voor sadisme en masochisme. Seksueel plezier beleven aan zelf pijn gedaan worden door de seksuele partner en/of aan het pijn doen van de seksuele partner. (zie o.a. Sadisme en Masochisme)
Salpingitis Ontsteking van de eileiders.
Schaamte Zichzelf veroordelen en angstig zijn voor veroordeling door anderen.
Schede Vagina van de vrouw. Ruimte tussen vulva en baarmoeder, waarin de penis van de man past. (zie o.a. Vagina en Vulva en Baarmoeder)
Schuldgevoelens Gevoel ergens schuldig over te zijn. Het hebben van schuldgevoelens kan erg lastig zijn en vooral energievretend.
Scrotum Balzak. Balzak van de man waarin de twee teelballen zitten. Die moeten buiten het lichaam hangen omdat ze geen goede zaadcellen maken als hun temperatuur te hoog is. Daarom moeten spataders rond de teelbal worden verwijderd. Daarom ook is de huid van de balzak wat donker: als de mens nog naakt rondliep beschermde die donkere kleur tegen de warmte van de zon. Eigenlijk zijn het twee aan elkaar gegroeide zakjes waarvan de gerimpelde huid altijd in beweging is. (zie o.a. Balzak)
Seks, anale De anus is de uitgang van het darmkanaal waarlangs de stoelgang naar buiten komt. De anus is een heel gevoelig plaatsje. Strelen of likken (mits goede hygiëne) ervan kan deugd geven. Iets inbrengen kan ook, maar voorzichtig en traag en met glijmiddel. Anale seks is alle seks waarbij de anus betrokken is: strelen, likken (rimmen), penetreren met een vinger, dildo, butt plug, anusballetjes of een penis. (zie o.a. Anus en Anilingus en Rimmen en Dildo en Butt plug en Anusballetjes)
Seks, zin in Verlangen naar seksueel genot.
Sekstherapie Hulpverlening, therapie om het seksleven te leren verbeteren.
Seksueel misbruik Iemand dwingen tot het stellen of ondergaan van seksuele handelingen of er getuige van te zijn.
Seksuologie Wetenschap van normale en abnormale seksualiteit.
Seksuoloog Psychotherapeut (o.a.) opgeleid in de seksuologie.
Seksverslaving Steeds grotere toename van(meestal steeds meer soorten) seksueel getint gedrag met stilaan minder en minder genot ervan en waaronder al de rest in het leven lijdt. Hyperseksualiteit. (zie o.a. Hyperseksualiteit)
Slaapstoornis Stoornis in het slaapproces o.a. inslaapstoornis, doorslaapstoornis. (zie o.a. Apneu en Inslaapstoornis en Doorslaapstoornis)
Semantiek Leer van de betekenis van woorden.
Smegma Mengsel van huidafscheiding, vocht en epitheelcellen. Te vinden in de vulva en onder de voorhuid van de penis. Heeft een sterke geur en smaak en wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Sociale fobie Heel sterke angst voor situaties waarin men door anderen negatief zou kunnen worden beoordeeld.
Somatisch Met betrekking tot het lichaam. (zie o.a. Lichaamsgerichte psychotherapie en Psychotherapie, experiëntiële)
Somatoneurose Lichamelijke klachten bij de volwassene die hun oorsprong vinden in doorgemaakte kindermishandeling of kinderverwaarlozing. (zie o.a. Kindermishandeling en Kinderverwaarlozing)
Somberheid Zwaarmoedigheid, depressiviteit, toestand van neerslachtigheid.
Sperma Zaadvocht, ejaculaat.
Stalking Herhaaldelijk iemand achtervolgen of lastigvallen zodanig dat er een impliciete of expliciete dreiging van uitgaat en het deze persoon vrees aanjaagt.
Sterilisatie, man Het (chirurgisch) onvruchtbaar maken van de man.
Sterilisatie, vrouw Het (chirurgisch) onvruchtbaar maken van de vrouw.
Stoornis, bipolaire Deze stoornis is gekenmerkt door wisselende stemmingen. Manische fasen wisselen af met depressieve fasen. (zie o.a. Manie en Depressie)
Stotteren Hortend en stotend spreken.
Strateeg Iemand die planmatig te werk gaat.
Stress Gevoel van spanning. Komt voor wanneer draaglast en draagkracht uit evenwicht zijn. (zie o.a. Stressor)
Stressor Voorval of situatie die stress veroorzaakt. (zie o.a. Stress)
Structure Eigen werktijd in een experiëntiële groepstherapie.
Subassertief Wie niet genoeg voor zijn eigen mening durft uit te komen, gedraagt zich subassertief. (zie o.a. Assertiviteit)
Sublimatie Een negatief gevoel omzetten in positieve energie. Bijvoorbeeld sporten om frustraties kwijt te spelen.
Succes Bijval, steun. Succes maakt een mens gelukkig. (zie o.a. Welslagen)
Suïcide Zelfdoding.
Symptoom Klacht of teken van slecht functioneren.
Syncope Is een kortdurende en vanzelf-overgaande bewusteloosheid, veroorzaakt door een verminderde bloedstroom naar de hersenen.
Syndroom Een geheel van symptomen. (zie o.a. Aids)
Systeem Begrip om de geordendheid van een geheel te onderstrepen.
Systeemtherapie Psychotherapie waarbij het sociale systeem waartoe men behoort centraal staat.
Teelbal Mannelijke geslachtsklier. Zorgt voor de aanmaak van testosteron en de zaadcellen. (zie o.a. Testikel en Testis en Testosterone)
Tepelhof Areola. Het donker gekleurde gebied rond de tepel. Het is soms groot, soms klein. Soms groeien er wat haartjes op. De spiertjes die er liggen trekken samen bij koude of opwinding en maken de tepel stijf. (zie o.a. Areola)
Testikel Zie o.a. Teelbal en Testis.
Testis Meervoud: testes. (Zie o.a. Teelbal en Testikel)
Therapietrouw Trouw, loyaal zijn aan de eigen therapie, alle afspraken nakomen en huiswerk zorgvuldig maken. Ontzettend belangrijk voor het welslagen van de therapie.
Trance Toestand van in-hypnose-zijn. (zie o.a. Hypnose en Hypnotherapie)
Transseksualiteit De overtuiging seksueel in een verkeerd lichaam te zitten. Zich van het andere geslacht voelen.
Trichotillomanie Onweerstaanbare drang om de eigen haren uit te trekken. (zie o.a. Drang)
Uterus Baarmoeder.· Een peervormig orgaan, ongeveer een vuist groot dat in de onderbuik van de vrouw ligt tussen de darm en de blaas en waarvan de hals in de top van de vagina zit. Bovenaan de baarmoeder is er links en rechts een eileider met een opening tot dicht tegen de eierstokken. Een bevruchte eicel komt in de baarmoeder en kruipt er in de wand om er te groeien tot een kindje. (zie o.a. Baarmoeder en Baarmoederhals en Baarmoederwand en Eileider en Eierstok)
Vagina Schede. Deen van de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. Verbinding tussen vulva en baarmoeder.
Vaginisme Onvrijwillig samentrekken van de spieren rondom de vagina waardoor het (bijna) onmogelijk wordt om geslachtsgemeenschap te hebben.
Veerkracht Draagkracht.
Velletje Zie Voorhuid
Verlangen Hevig uitzien naar iets of iemand. Is gestild wanneer het bereikt is, wanneer de persoon er is. (zie o.a. Begeerte en Begeren en Behoefte)
Verslaving Iets niet kunnen missen, altijd meer en meer ervan nodig hebben en ziek worden zonder. (zie o.a. Seksverslaafd)
Voorhuid Preputium. Velletje. Het stukje huid dat de eikel van de penis bedekt en dat weggesneden is bij iemand die besneden is. (zie o.a. Preputium en Velletje en Eikel en Fimosis en Besnijdenis, man)
Vulva Kut. Tussen de dijen uitwendig zichtbare vrouwelijke geslachtskenmerken. (zie o.a. Kut)
Vulvitis Ontsteking van de vulva. (zie o.a. Vulva)
Vuur maken Een techniek om een man te masturberen. De penis tussen de twee handen rollen zoals men vuur probeert te maken met een stokje. Best altijd met dezelfde snelheid blijven rollen maar wel eens verschuiven op de penis en de eikel, m.a.w. niet altijd op dezelfde plaats rollen. (zie o.a. Masturberen en Aftrekken en Melken)
Waan Een opvatting over zichzelf, zijn eigen lichaam, de anderen, de wereld, die in strijd is met de objectieve realiteit en waar men toch niet vanaf kan worden gebracht. (zie o.a. Wanen en Waanidee en Paranoia)
Waanidee Een opvatting over zichzelf, zijn eigen lichaam, de anderen, de wereld, die in strijd is met de objectieve realiteit en waar men toch niet vanaf kan worden gebracht maar waar men toch soms even aan twijfelt. (zie o.a. Waan en Wanen en Paranoia)
Wanen Meervoud van waan. Het hebben van een waan. (zie o.a. Waan en Waanidee en Paranoia)
Xenofobie Irrationele vreemdelingenangst.
Zaadvochtallergie Aandoening die niet vaak voorkomt. Symptomen zijn: een branderig gevoel na gemeenschap en vaak jeuk. Gebruik van een condoom kan helpen.
Zelfbeleving Wat men van zichzelf vindt.
Zelfbevrediging Zichzelf tot orgasme brengen. Seksueel genieten alleen met zichzelf. Seks met zichzelf. Masturbatie. (zie o.a. Masturbatie)
Zelfkastijding Zichzelf pijn doen.
Zwangerschapsafbreking Abortus. Is het afbreken, het definitief stoppen van de zwangerschap, niet het (even) onderbreken van een zwangerschap. De baarmoeder wordt geheel leeg gemaakt, het bevruchte eitje, de foetus wordt verwijderd. Dat gaat samen met bloedverlies. (zie o.a. Abortus en Zwangerschapsonderbreking)
Zwangerschapsonderbreking Is onmogelijk want 'onderbreken' is altijd iets tijdelijk. Men bedoelt eigenlijk zwangerschapsafbreking. (zie o.a. Abortus en Zwangerschapsafbreking)


terug naar vorige terug naar boven deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf
zoeken

Relatie Academie vzw, Hoogleedsesteenweg 236, 8800 Roeselare

Wij geven u training en advies in verband met uw persoonlijke en professionele relaties.